ISHRANAReceptiZDRAVLJE

Zova leči sve, od pluća pa do kože: Evo recepta kako napraviti sok, čaj i med od zove

Do sada je bilo poznato da leči grip, začepljenje sinusa, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove poboljšava imunitet i pomaže kod dijabetesa i zatvor. Vreme je da pronađete drvo zove koje se ne nalazi na nekom zagađenom mestu i da uberete njene cvetove, tako da od njih možete napraviti lekoviti sok ili čaj. Naši preci su koristili zovu za dobrobit zdravlja, uživajući u ukusnim pićima. Zova je proglašena su jednom od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suvog cveta zove leči uporan i suvi kašljem. Ovaj čaj možete davati i deci, važno je samo da se pre konzumiranja savetujete s doktorom. Sve što trebate učiniti je da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih zatim tako osušene sameljete kako biste od njih mogli napraviti čaj.

Losion za osetljivu kožu

Losion od zove čini čuda osetljivoj koži. Izrađuje se prelivanjem dve šolje prokuvale vode preko 25 grama suvog cveta zove a zatim prekrijete. Kad se bude ohladilo, procedite je u čistu staklenu teglu i stavite u frižider. Namočite komad pamuka losionom a zatim njime očistite lice. Pomoći će vam da umirite i osvežite svoje lice. Ovaj losion bi trebali da koristite naredna tri dana. Pomoći će vam da ponovo postignete onu zategnutu i mladalačku kožu o kakvoj ste odvuvek sanjali.

Sok od zove

Svi najradije tokom letnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnome mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata.

Povremeno promešajte, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lek protiv raka

Jedan čovek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lek od crne zove pomogao da pobedi rak. Crna zova raste oko rečnih kanala i daje plod koji podseća na borovnice.

Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao lekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dve da biste imali dovoljno ovog leka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta pre obroka. Oni koji su koristili ovaj lek kažu da im se jednom pobeđen rak nije više vraćao.