LEKOVITO BILJE

Rusa – lekovita biljka gorka kao pelin, leči kao antibiotik

R U S A, ROSOPAS (Chelidonium majus)

Ako se zna da je RUSA – narodna imena: rosopas, žuta trava i zmijino mleko – u starim knjigama o lekovitom bilju nazivana milost Gospoda, Marijina trava, Božji dar, zlatni koren i koren za oči, može se zamisliti kakav je veliki ugled u širokim narodnim masama imala lekovita biljka koja se danas smatra otrovnim korovom. Razlog odbojnosti koja u naše vreme postoji prema njoj mogu da objasnim samo tako da su nastankom industrije lekova sve visoko vredne lekovite biljke proterane zato da bi se narod odvratio od njih i koristio sintetičke lekove.
Rusa je razgranata biljka visoka 30-80 cm koja cveta od maja do kraja leta i u jesen. Listovi su nazubljeni i slični su listovima hrasta. Iz stabljike i korena teče narančastožuti gusti sok. Rusa mahom raste na južnim obroncima šuma, na potpornim zidovima, tarabama i na šutu. Кoliko god da je leto sušno a južne padine šuma isušene, iz biljke uvek teče velika količina gustog narančastožutog soka. Rusa se može naći i zimi kada sneg prekrije sve, ako je prethodno otkriveno njeno stanište.

Ova biljka ima sposobnost da pročišćava krv i da stvara crvena krvna zrnca, te bih je zato, pomešanu sa koprivom i izdancima zove, preporučila kod leukemije. Da bi se postigao uspeh, neophodno je dnevno piti najmanje dve litre čaja od navedene mešavine. Rusa je pouzdani lek protiv teških oboljenja jetre ako se upotrebi u homeopatskoj formi. Odlična je i za metabolizam jer pročišćava krv i jetru. Ova lekovita biljka se s uspehom upotrebljava za lečenje oboljenja žuči, bubrega i jetre. Stavljena u vino (30 g ruse zajedno sa korenom držati dva do tri sata u pola litre belog vina), veoma brzo leči žuticu. Preporučuje se i kod hemoroida praćenih peckanjem u završnom crevu i kod probadanja i bolova pri mokrenju, kao i kod zujanja u ušima. U ovim slučajevima može se dnevno piti dve do tri šolje čaja, u gutljajima (čaj ne treba kuvati, samo ga popariti). Spolja se upotrebljava protiv zloćudnih bolesti kože, kurjeg oka, bradavica i neizlečivih lišajeva. Od ovoga čaja postepeno nestaju siva mrena i rožnate mrlje na očima. Sok od rosopasa pomaže čak i kada dođe do odvajanja rožnjače i krvarenja iz rožnjače. List se opere, pa se meka peteljka smrvi trljanjem između navlaženog palca i kažiprsta. Ovako dobijenom tečnošću kažiprstom se premažu uglovi zatvorenih očiju. Iako oči nisu direktno namazane, tečnost će dospeti u njih. Ovo se odnosi na sivu mrenu, oslabljeni vid i, preventivno, na zdrave oči ako se mnogo naprežu. U homeopatiji postoji način na koji se od rosopasa spravlja tinktura koja se kod navedenih bolesti uzima dva do tri puta dnevno, 10 do 15 kapi u malo vode.

Rusa obično prezimi i ostaje zelena. Maljavost lica i pojačana maljavost nogu i ruku kod žena ukazuje na poremećaj rada bubrega.Pogođena mesta treba mazati sokom od rosopasa koji se dobija ceđenjem u sokovniku (u frižideru, sveži sok može da se čuva i do pola godine); sok se nekoliko sati ostavi na koži da ga ona upija, a posle toga se ispere blagom sapunicom pa se koža, pošto se malo isušila, namaže mašću od nevena ili uljem od kamilice ili od kantariona (vidite načine upotrebe). Uz to valja sprovesti kuru čajem od koprive pijući najmanje tri do četiri šolje čaja raspoređenog na ceo dan i primeniti sedeće kupke od rastavića kako bi se time poboljšala prokrvljenost bubrega.


NAČINI UPOTREBE RUSE

Čaj: jedna ravna mala kašika popari se sa četvrt litre vode.

Sveži sok: oprane listove, stabljike i cvetove, još vlažne, iscediti u sokovniku (za spoljnu upotrebu).

Tinktura: kao homeopatsko sredstsvo, prodaje se u apoteci.

Vino sa rusom: 30 g ruse, zajedno sa korenom, preliti sa pola litre belog vina i ostaviti 1 do 2 sata. Potom procediti i piti gutljaj po gutljaj.