Rezveratrol

7 Zdravstvene blagodati dodataka resveratrolu
Ako ste čuli da crno vino može pomoći u snižavanju kolesterola, velika je vjerojatnost da ste čuli za resveratrol – toliko hiper biljni spoj koji se nalazi u crvenom vinu.

Ali osim što je zdravi dio crnog vina i druge hrane, resveratrol sam po sebi ima i potencijal za jačanje zdravlja.

U stvari, dodaci resveratrolu povezani su s mnogim uzbudljivim zdravstvenim blagodatima, uključujući zaštitu moždane funkcije i snižavanje krvnog pritiska (1, 2, 3, 4).

Ovaj članak objašnjava šta trebate znati o resveratrolu, uključujući sedam glavnih mogućih zdravstvenih blagodati.

Šta je resveratrol?
Resveratrol je biljni spoj koji djeluje kao antioksidans. Najbolji izvori hrane uključuju crveno vino, grožđe, neke bobice i kikiriki (5 Pouzdani izvor, 6 Pouzdani izvor).

Ovaj spoj se uglavnom koncentrira u kožicama i sjemenkama grožđa i bobica. Ovi dijelovi grožđa uključeni su u fermentaciju crvenog vina, otuda i njegova visoka koncentracija resveratrola (5, 7).

Međutim, veći dio istraživanja o resveratrolu proveden je na životinjama i epruvetama koristeći velike količine jedinjenja (5 Pouzdani izvor, 8 Pouzdani izvor).

Od ograničenih istraživanja na ljudima, većina se fokusirala na dopunske oblike spoja, u koncentracijama višim od onih koje biste mogli dobiti hranom (5Pouzdani izvor).

SAŽETAK:
Resveratrol je spoj sličan antioksidansu i nalazi se u crvenom vinu, bobicama i kikirikiju. Većina ljudskih istraživanja koristila je dodatke koji sadrže visok nivo resveratrola.

1. Dodaci resveratrola mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, resveratrol bi mogao biti obećavajući dodatak za snižavanje krvnog pritiska (9).

Pregled iz 2015. zaključio je da visoke doze mogu pomoći u smanjenju pritiska na zidove arterija kada srce kuca (3Pouzdani izvor).

Ova vrsta pritiska naziva se sistolni krvni pritisak i pojavljuje se kao gornji broj u očitanjima krvnog pritiska.

Sistolni krvni pritisak obično raste s godinama, jer se arterije ukoče. Kada je visok, faktor je rizika za srčane bolesti.

Resveratrol može postići ovaj efekat snižavanja krvnog pritiska pomažući u stvaranju više azotnog oksida, što dovodi do opuštanja krvnih žila (10, 11).

Međutim, autori te studije kažu da je potrebno više istraživanja prije nego što se donesu određene preporuke o najboljoj dozi resveratrola kako bi se maksimalizirale koristi od krvnog pritiska.