LEKOVITO BILJE

ČUDESNI PETROVAC: Recite zbogom umoru!

PETROVAC (Agrimonia eupatoria)

Imena ove biljke su: ranjenik, kostolom, trava od poseke, kraljevska trava. Jedino ovaj poslednji naziv ukazuje na to o kojoj je veličanstvenoj lekovitoj biljci reč. Ona raste na sunčanim i suvim staništima, pored puteva i na ivicama šuma, na padinama, brdima i strminama, u proređenim šumama i na razvalinama. Sitni žuti cvetovi, slično kao kod divizme, obrazuju duguljastu gronju. Cela biljka je obrasla mekim dlačicama; veliki listovi su dugački oko 10 cm i rastu perasto. Petrovac je visok do 80 cm i spada u istu porodicu u koju i virak. Skuplja se u vreme cvetanja, a to je od juna do avgusta. Istorija ove lekovite biljke bogatija je od mnogih drugih. Još su stari Egipćani znali za nju.Petrovac ima veliko lekovito dejstvo kod svih upala u grlu, usnoj šupljini i ždrelu. Na njega valja misliti kada je reč o angini, o bolestima grla, bakterijskim oboljenjima usne šupljine i upali sluznice usne šupljine. Osobe od kojih zanimanje zahteva da mnogo govore ili pevaju, preventivno bi trebalo da grgotanjem ispiraju usta i grlo čajem od petrovca.

Od nje se pravi čaj od nadzemnog dela biljke koji se sakuplja u cvetu. Dobri poznavaoci tvrde da je u lekovite svrhe najbolje brati oko 12. jula, kada se slavi praznik apostola Petra po kojem je i dobila ime. Naš narod veruje da je svaka biljka koja nosi ime sveca ili Bogorodice posebno lekovita, a u slučaju petrovca je to i zvanično potvrđeno. Od blagotvornih sastojaka, najviše sadrži tanine, nikotinsku, palmitinsku, stearinsku i kremenu kiselinu, kao i flavonoide, triterpene, gorke materije, etarsko ulje, vitamine C, B1 i K.

Listovi odlično deluju kod malokrvnosti i rana, a s uspehom se primenjuju i kod reume, krstobolje sa probodima, tegoba sa varenjem, ciroze jetre i oboljenja slezine. Dnevno se pije do dve šolje čaja.
Svako bi morao da se potrudi da jednom do dvaput godišnje pripremi kupku sa čajem od petrovca ili od druge lekovite biljke. Skrofuloznu decu bi svakodnevno trebalo okupati u vodi kojoj je dodat vodeni ekstrakt petrovca. Zbog svog adstringentnog dejstva i zahvaljujući lekovitim materijama koje sadrži, petrovac spada među naše najbolje lekovite biljke.Ako se čaj od petrovca pije tokom određenog vremenskog perioda, i to triput dnevno po jedna šolja, doći će do izlečenja proširenja srca, želuca, creva i pluća kao i oboljenja bubrega i mokraćne bešike. “Mast od petrovca se veoma preporučuje kod proširenih vena i kod rana na potkolenici, a primenjuje se slično kao mast od nevena. – Кada je reč o bolesti jetre, pomaže mešavina čaja od 100 g petrovca, 100g ivanjskog cveća i 100 g lazarkinje. Dnevno se natašte pije jedna šolja čaja, a u toku dana još dve, i to postepeno, u gutljajima.


NAČINI UPOTREBE PETROVCA

Pripremanje čaja: jednu malu kašiku biljke popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da malo odstoji. Čajna terapija se preporučuje i osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti ili su pod stresom tokom dužeg perioda. Ove osobe često imaju i poremećaj u varenju, nadimanje i neformirane stolice, nesanicu i pospanost u kasnim jutarnjim i popodnevnim satima.

ČAJ ZA SVE: Univerzalni čaj od petrovca se sprema tako što se supena kašika prelije sa 2 decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procedi i pije nezaslađen, tri puta dnevno pre jela, uvek sveže spravljen. Posebno se preporučuje pevačima, predavačima i osobama koje mnogo naprežu glasne žice. Za ispiranje grla je najefikasniji čaj od po jedne supene kašike petrovca, žalfije i crnog sleza.

Кupka: za jednu kupku uzima se 200 g biljke.

Čajna mešavina protiv bolesti jetre: u istim delovima pomešati petrovac, ivanjsko cveće i lazarkinju. Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.

Spravljanje masti: puna pregršt nasitno isečenih listova, cvetova i stabljika pomeša se sa 250 g svinjske masti