LEKOVITO BILJEZDRAVLJE

Orlovi nokti kao lek, koriste za za čišćenje krvi i u prevenciji infekcija gornjih disajnih puteva

Višegodišnji zimzeleni žbun Orlovi nokti na kineskom jeziku se zove Đin Jin Hua. Kao lek se koristi za čišćenje krvi i u prevenciji infekcija gornjih disajnih puteva.

Višegodišnji zimzeleni žbun Orlovi nokti na kineskom jeziku se zove Đin Jin Hua. Ime ove lekovite biljke potiče iz enciklopedije kineske tradicionalne medicine „Ben Cao Gang Mu” slavnog lekara iz Ming dinastije Li Šidžena (1368.-1644.) Đin na kineskom znači zlato, Jin srebro. Cvetovi Orlovih noktiju na vrhu latica su bele boje, a zatim se pretvaraju u zlatnu, zbog čega je biljka dobila ime Đin Jin Hua.

Suvi ili sveži cvet, popularno korišćen u kineskoj tradicionalnoj medicini, ima izražena antibakterijska i antivirusna svojstva. Biljka ima slatak ukus i aromatični miris.

Kao lek za čišćenje krvi, Orlovi nokti se koriste za čišćenje krvi i u prevenciji infekcija gornjih disajnih puteva.

Lekovita svojstva:

Deluje protiv različitih bakterija, izazivača zaraznih bolesti, kao što su zlatni stafilokok, streptokok, kolibacil, dizenterijski bacil, bakterija Vibrio cholerae,( izazivač kolere), bacil tifusa i drugi .

Deluje protiv bakterija kao što su pneumokok, meningokok i bacil tuberkuloze, kao i protiv virusnih prehlada i virusa herpesa. Deluju protiv upale i toksičnosti, pomažu kod ublažavanja otoka, opekotina i čireva. Koristi se za otklanjanje vatre jetre, protiv glavobolje izazvane prehladom, kao i protiv depresije, nesanice, vrtoglavice i suvog grla. Biljka je delotvorna za hlađenje krvi i zaustavljanje proliva. Lekovitost Orlovih noktiju potvrđena je i u lečenju dizenterije i upale grla. Lekovito deluju u lečenju sunčanog udara, proliva, akutne i hronične upale krajnika, kao i paradentoze.

Orlovi nokti spadaju u hladnu grupu lekovitih biljaka, dakle, ne preporučuje se dugotrajno korišćenje, osim u letnjim danima za sprečavanje proliva. Ne preporučuje se osobama koje imaju slabu fizičku kondiciju i ne koristi se tokom menstrualnog ciklusa, jer može izazvati negativne efekte.

Čaj od Orlovih noktiju

Stavite u staklenu čašu 2 do 3 grama osušenih cvetova Orlovih noktiju, koje zatim prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Pijenje čaja od Orlovih noktiju sastoji od tri koraka: prvo, nemojte popiti čaj do dna čaše, već ostavite 1/3 u šolji. Onda dodajte još kipuće vode do vrha šolje, što je drugi korak koji je ključan za razvijanje ukusa čaja. Kada ga ponovo budete pili, boja čaja se gotovo neće videti. Običaj je da se čaj tri puta doliva ključalom vodom i potom pije.