LEKOVITO BILJE

Magični NEVEN: Biljka koja čini čuda za creva, kožu, krv i pritisak!

N E V E N (Calendula officinalis)

Među domaćim lekovitim biljkama neven zauzima veoma zavidno mesto. U narodu se zove još: ognjac, žutelj, zimorod, prstenčac. Spada među biljke koje pomažu u lečenju raka i kanceroznih tumora. Nalazimo ga u mnogim seoskim baštama, a ponekad raste divlje na gomili šuta. Pošto je zbog lekovitih svojstava opet poznat i cenjen, možemo ga naći ne samo u baštama nego i na njivama. Neven je visok 30-60 cm, cvetovi su žute do narančastožute boje, stabljika i listovi sočni i lepljivi. Ima mnogo podvrsta: sa punim cvetom, sa svetlim ili tamnim semenim ložama.
Sve vrste su podjednako lekovite. Ako su ujutro u sedam sati latice nevena zatvorene, još istoga dana će pasti kiša. Zbog ove osobine se neven nekada smatrao pretkazateljem kiše.
U narodnoj medicini se skupljaju i koriste cvet, stabljika i list nevena. Treba ih brati u doba dana kada sunce sija jer je tada lekovitost biljke najveća. Može da se bere u bašti sve do kasne jeseni, ako ga nije napala pepelnica. Neven je veoma sličan našoj arnici, ali je po lekovitosti daleko iznad nje. Arnika, na primer, sme da se upotrebljava samo pod lekarskim nadzorom pošto čaj od ove biljke srcu može više da naškodi nego pomogne, dok se čaj od nevena može piti bez ikakvih negativnih posledica. Кao biljka koja pročišćava krv, neven najbolje pomaže kod zarazne žutice. Jedna do dve šolje čaja od nevena dnevno čini čuda. Neven pročišćava krv, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana.

Calendula, medicinal plant

Mast od nevena brzo pomaže i kod upale vena sa i bez rana, kod fistula, promrzlina i opekotina. Ona se zajedno sa biljnom kašom koja je ostala posle spravljanja masti koristi kod otvorenih rana na grudima, čak i u slučaju da su one zloćudne (rak dojke).
Mast od nevena izuzetno pomaže i kod gljivičnog oboljenja stopala. Ispiranje i sedeće kupke primenjuju se kada gljivice napadnu unutrašnju stranu butina i rodnicu. Za jednu kupku se uzme 50 g osušenih ili dve pune pregršti svežih cvetova nevena.

Pored masti, treba napraviti i tinkturu od nevena. Ova tinktura, razređena prokuvanom vodom, posebno je pogodna za obloge kod rana, nagnječenja, krvnih podliva, kidanja mišićnih vlakana pa čak i kod kanceroznih rana, dekubitusa (otvorenih rana koje su posledica dugotrajnog ležanja), oteklina i čvorova.
Za neven, kao prirodni lek kod zloćudnih tumora, Neven je najvažniji lek kod kanceroznih oboljenja u slučajevima kada operacija više ne pomaže, i preporučuje da se kroz duži vremenski period pije čaj od nevena. Sa izvanrednim rezultatima, sveži sok od nevena se upotrebljava i kod raka kože. Hemangiom može da nestane ako se više puta u toku dana namaže sveže isceđenim sokom od nevena, kojim se uklanjaju i pigmentne i staračke pege na koži. Na isti način sa kože mogu da se odstrane kancerozne mrlje. Unutrašnja upotreba čaja od nevena delotvorna je kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu kao i kod upale debelog creva, kod vodene bolesti i mokrenja krvi. Ovaj čaj izvanredno pomaže i kod virusnih i bakterijskih oboljenja.
Pošto se neven pokazao veoma uspešnim i u lečenju zarazne žutice, odličan je pomoćni lek i kod oboljenja jetre. Cvet, list i stabljika se popare i dobijeni čaj se pije nezaslađen. Кod navedenih bolesti može se piti tri do četiri šolje čaja dnevno, i to po jedna velika kašika svakih četvrt sata. Čaj koji se koristi kao lek protiv glista pravi se od jedne velike kašike cveta nevena i pola litre vode. Sokom od svežih stabljika mogu se otkloniti bradavice i šuga, a čaj, upotrebljen za ispiranje, oslobađa od lišaja i pomaže kod otklanjanja otoka žlezda.
Ako se redovno pije, čaj od nevena pročišćava krv. Pri stalnom nošenju kontaktnih sočiva, ispiranje očiju mlakim čajem od nevena doprineće poboljšanju vida. Кod kanceroznih tumora i rana, kod otvorenih rana na nogama, truljenja kosti i prisustva čireva na butini, kao i kod zloćudnih zagnojenih rana koje neće da zarastu, pomaže ispiranje čajem od istih delova nevena i rastavića. Na pola litre vode uzima se puna velika kašika ove čajne mešavine.

Od dve ravne male kašike cvetova nevena na šolju vode dobija se čaj koji blago čisti creva. Mašću od nevena lako se leče i kraste u nosu. Napomena: ako ne podnosite svinjsku mast, za spravljanje melema od nevena možete upotrebiti i biljnu. Da bi se održala mazljivost melema spravljenog na ovaj način, sipajte u njega malo ulja dok je još topao.


NAČINI UPOTREBE NEVENA

Čaj: jednu punu malu kašiku biljke staviti u četvrt litre vode.
Sedeća kupka: za jednu kupku upotrebiti dve pune pregršti svežeg ili 100g osušenog nevena.
Ispiranje: na pola litre vode ide puna velika kašika nevena.
Tinktura: u litru domaće rakije staviti punu šaku cvetova nevena i 14 dana držati na suncu ili na toploti od oko 20 stepeni.
Mast od nevena: sitno se iseku dve pune pregršti nevena (listova, cvetova i stabljika). Zagrejati 500 g masti od sala svinje hranjene prirodnom hranom, ili drugekvalitetne svinjske masti, tako kao da će se u njoj peći šnicle. U vrelu mast staviti isitnjeni neven, pustiti da baci ključ, promešati i skloniti sa grejnog tela. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana sve to malo ugrejati, pa procediti kroz platno i staviti u pripremljene čiste posude.
Sveži sok: listove, stabljike i cvetove oprati i još vlažne iscediti u sokovniku.