ISHRANANUTRICIONIZAMVoćeZDRAVA HRANAZDRAVLJE

Sirovi lešnik bolji od leka: Najbolji izvor vitamina B, E, folne kiseline i zdravih masnoća!

Lesnik – Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. lesnik
Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svetu svake godine proizvede preko 800 hiljada tona lešnika. Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti. Lešnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama.

Odličan izvor nutrijenata

Lešnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lešnika sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lešnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovde posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama. Lešnik je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama lešnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. lesnik lekovito voce
Proteini su takođe sastavni deo ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lešnika, što je oko 30 odsto dnevne preporučene količine za prosečnu osobu.
Lešnici su jako dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

Dnevno i do 30 g lešnika

S obzirom na sastav, lešnik je odlično sredstvo koje povoljno utiče na kompletan kardiovaskularni sistem. Stručnjaci savetuju da se konzumira u svežem stanju. Prema rečima mnogih nutricionista poželjno je umereno unošenje lešnika, do 30 grama na dnevnom niovu. Lešnik je zbog toga odlična zamena masnih grickalica, jer pruža dovoljno energije, a ukoliko se unosi u umerenoj količini ne nabacuje višak kilograma. Ima počasno mesto u kulinarskom svetu. Sastavni je element mnogih slatkih poslastica.

Čaj od lešnika ima istaknuto mesto u narodnoj medicini

Čaj koji se dobija od lešnikove kore ima istaknuto mesto u narodnoj medicini. Od ovog čaja prave se obloge za otvorene rane koje nastaju usled proširenih vena, a pored toga ovaj čajni napitak dobar je i kod lečenja hemoroida i urinarnih infekcija.