LEKOVITO BILJE

Lekovita biljka žuta mrtva kopriva kao narodni lek

ŽUTA MRTVA К O P R I V A (Lamium galeobdolon)

Žuta mrtva kopriva raste u vlažnim šumama, u jarku pored puta, ispod žbunova, plotova i živica, na mestima gde ima šuta, na vlažnom zemljištu u hladu i svuda gde inače raste kopriva. Cveta u aprilu i maju, a u planinskim predelima i kasnije. Iz robustnog korena izbijaju stabljike visoke do 50 cm, a listovi su naspramno ukršteni, jajastog oblika i reckavi po obodu dok su cvetovi raspoređeni u prividnim pršljenovima. Skuplja se list i cvet.

Bela mrtva kopriva (Lamium album) je, kao i žuta, izvanredna lekovita biljka. Кao korov, cveta od maja do oktobra na putevima, na šutu i na železničkim nasipima. Skupljaju se listovi, ali, pre svega, cvetovi.
Čaj pomaže kod velikih tegoba povezanih s matericom, jajnicima i menstruacijom, a piju se dve šolje tokom dana. On pročišćava krv, otklanja nesanicu izazvanu nervozom, i ima povoljno dejstvo kod raznih ženskih bolesti. Posebno bi trebalo da ga cene žene koje stalno imaju problema sa ženskim bolestima, kao i mlade devojke. Cvetovi i listovi žute mrtve koprive upotrebljavaju se kod sličnih tegoba, naročito kada je reč o slabom izlučivanju mokraće, raznim bolestima mokraćnih puteva, teškim oboljenjima bubrega i vodenoj bolesti srca.

Cvetovi se upotrebljavaju kod poremećenog varenja, kod skrofuloze i osipa na koži. U tim slučajevima treba piti jednu šolju čaja u toku prepodneva. Кada je reč o čirevima i o proširenim venama praćenim grčevima, pomažu oblozi od ostatka čaja ove koprive. Žuta mrtva kopriva se veoma preporučuje starim osobama koje boluju od grča mokraćne bešike i upale bubrega. Naročito prija sedeća kupka sa dodatkom ekstrakta ove lekovite biljke. Veoma dobri rezultati se postižu kod skvrčavanja bubrega, peska u bubregu i u slučaju da je bolesnik priključen na veštački bubreg, upotrebom žute mrtve koprive u istim količinama pomešane sa ivanjskim cvećem i zlatnicom. Ako ne možete da nabavite žutu mrtvu koprivu, može da posluži i bela (Lamium album).


NAČINI UPOTREBE ŽUTE MRTVE КOPRIVE

Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre hladne vode i ostavi malo da odstoji.

Oblozi: tri pune male kašike popariti sa pola litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme. Čajem natopljeni povez upotrebljava se kao topli oblog.

Čajna mešavina: pomešati iste količine žute mrtve koprive, ivanjskog cveća i zlatnice. Jednu kašiku mešavine popariti sa četvrt litre vode.