LEKOVITO BILJE

Čaj od jagorčevine za kašalj, protiv bronhitisa, dobar za bubrege, izbacuje kamen

J A G L I К A (Primula officinalis)

Zlatnožuti cvetovi ove vrste primule šire prijatan miris sličan mirisu meda, a cvast formiraju na vrhu cvetne drške dugačke 10-20 cm, koja se izdiže iz sredine lisne rozete. Ova vrsta naziva se i jagorčevinom ili pravom primulom (Primula veris) i pretežno se može naći na planinskim livadama i, uopšte, u planinskim i brdskim predelima.

Veoma je rasprostranjena visoka jaglika (Primula elatior) koja raste na gotovo svim livadama, na obodima šuma i ispod žbunova, a na dugačkoj cvetnoj dršci ima svetložutu cvast slabog mirisa. Po lekovitosti je ista kao i “prava” jaglika i isto se upotrebljava. Treća vrsta primule je krstata jagorčevina zvana i alpska primula ili žuti jaglac (Primula auricula), planinski cvet koji je pod najstrožom zaštitom zakona te je ne smemo skupljati.

Čaj protiv nesanice:

50 g jaglike
25 g cveta lavande
10 g kantariona
15 g šišarica hmelja
5 g korena maslačka

Puna mala kašika ove mešavine popari se sa četvrt litre vode i ostavi da stoji tri minuta. Čaj piti jako vruć, u gutljajima, pre spavanja. Može se zasladiti medom.

Ovom čaju bi trebalo dati prednost nad svim hemijskim sredstvima protiv nesanice. Sintetički lekovi za spavanje razaraju nervni sistem, dok čaj otklanja živčane tegobe. Čaj od jaglike je, osimtoga, izvanredno sredstvo za jačanje srca i živaca, ublažava migrenu i glavobolju na nervnoj bazi, ima odlično dejstvo kod upale srčanog mišića, vodene bolesti i kod sklonosti prema moždanom udaru. Čaj od korena ove biljke zaslađen medom je dobar za bubrege, te pomaže da se izbaci kamen iz mokraćne bešike.

Preporučuje se sledeći prolećni čaj za pročišćavanje krvi:

50 g jaglike
50 g mladih izdanaka zove
15 g lista koprive
15 g korena maslačka

Puna mala kašika ove mešavine popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji tri minuta. Dnevno piti, u gutljajima, dve šolje čaja, eventualno zaslađenog medom. (Pod izdancima se podrazumevaju mladi, tek iznikli prolećni pupoljci).

Vino od jaglike je odličan lek za srčane tegobe. U proleće ga možete napraviti i sami. Bocu od dve litre rastresito do grlića napunite svežim cvetovima primule (celim cvastima) i prelijte prirodnim belim vinom tako da ih ono prekrije. Lako začepljena plutom, boca se 14 dana drži na suncu. Кod srčanih tegoba treba piti po jedan gutljaj, a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike vina dnevno.


NAČINI UPOTREBE JAGLIКE

Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Vino za srce: način pripremanja i upotrebe vidi na određenom mestu u tekstu! Čaj za spavanje: sastav mešavine i način upotrebe vidi u tekstu!

Prolećni čaj (za čišćenje krvi): vidite u tekstu!