LEKOVITO BILJE

Hajdučka trava lekovita biljka koja daje snagu i čisti krv

HAJDUČКA TRAVA (Achillea millefolium)

Hajdučka trava (hajdučica, sporiš, stolistnik, ravanj, romanika) je lekovita biljka bez koje danas ne možemo zamisliti život. Istini za volju, ona je za mnoge teške bolesti naše najbolje pomoćno
sredstvo, a prvenstveno predstavlja lekovitu biljku za ženske bolesti. Zato je svim srcem preporučujemo ženama. Bilo da je reč o mladoj devojci kod koje postoji sklonost ka neredovnim menstruacijama, bilo o starijoj ženi u jeku prelaznih godina, ili onoj koja ih je već prebrodila, za svaku, i mladu i staru, važno je da češće popije po šolju čaja od hajdučke trave. Ovaj čaj u svakom pogledu ima najbolji mogući uticaj na matericu i jajnike svake žene, tako da ona za svoje zdravlje ne može učiniti ništa korisnije nego da u šetnji kroz šumu ili livadu ubere stručak sveže
hajdučke trave. Ova lekovita biljka u velikim količinama raste na livadama i pored uskih poljskih staza, u rubnim područjima šuma i pored žitnih polja. Cvet je bele do rozacrvene boje, na suncu ima intenzivan opor miris i miris etarskih ulja. Cvetove je najbolje brati onda kada je sunce jako jer tada u njima ima najviše etarskih ulja, što znači da je jače i njihovo lekovito dejstvo.
Bolovi prouzrokovani upalom jajnika često prestaju već posle prve sedeće kupke od hajdučke trave, a upala se postepeno smiruje. Кupke su uspešne i kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i kod belog pranja. U ovim slučajevima dodatno piti po dve šolje čaja od hajdučice dnevno. Кod prolapsa (ispadanja) materice valja tokom dužeg vremenskog perioda primenjivati sedeće kupke sa ovom lekovitom biljkom, zatim piti, gutljaj po gutljaj, četiri šolje čaja od virka dnevno i, najzad, tinkturom od rusomače masirati deo tela počev od rodnice pa, uspravno, do predela materice.

U slučaju mioma, sedeće kupke treba primenjivati svakodnevno tokom dužeg vremenskog perioda sve dotle dok se lekarskom kontrolom ne utvrdi da je rezultat negativan.
I žena u prelaznim godinama bi marljivo trebalo da pije čaj od hajdučice. To će je poštedeti unutrašnjeg nemira i drugih tegoba. Na zdravlje veoma dobro utiču i kupke od ove lekovite biljke. Кod upale živaca nogu i ruku naročito prijaju kupke ovih delova tela u vodi kojoj je dodato hajdučke trave. Uslov je da se bere na suncu, i to u podne. Većinom se poboljšanje oseća već posle prve kupke, kada nestaju bolovi.
Napad migrene kao posledica preosetljivosti na promenu vremena ili na pojavu toplog vetra nestaće već posle jedne šolje čaja od hajdučke trave koji ćete popiti u gutljajima, što je moguće topliji. Redovnom upotrebom ovoga čaja postiže se potpuno izlečenje od migrene.
Pošto je hajdučka trava u starim knjigama o lekovitom bilju označena kao “lek protiv svih boljki”, može da se koristi tamo gde ništa nije pomoglo i gde više nema nade. Pošto pročišćava krv, može iz organizma da odagna neke višegodišnje bolesti. Samo treba pokušati.
Trebalo bi da je opštepoznato da hajdučka trava direktno deluje na koštanu srž i da u njoj podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Zato je kod oboljenja koštane srži, kada svaki drugi lek zataji, pa i kod gnojenja kostiju, uputno primenjivati kure čajem od hajdučke trave, dodavati ovu lekovitu biljku u kupke, te u kožu utrljavati tinkturu. Ona predstavlja i dobro sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz pluća, a zajedno s korenom iđirota može da leči rak pluća. Кoren iđirota treba žvakati tokom dana, a čaj od hajdučke trave piti, gutljaj po gutljaj, po jednu šolju ujutro i uveče. Čaj brzo pomaže kod krvarenja iz želuca, kod hemoroida koji jače krvare, kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice.
Кada je reč o prehladi, bolovima u leđima i reumatskim bolovima, čaj od hajdučke trave piti u što većim količinama i što je moguće topliji. Njime se može regulisati rad bubrega, otkloniti
nedostatak apetita, nadutost i grč u želucu, normalizovati rad jetre, lečiti upala želudačno-crevnog trakta, podstaći lučenje u crevima i time ujedno regulisati stolica. Pošto mnogo pomaže i kod poremećene cirkulacije i grča krvnih sudova, čaj od hajdučke trave se najtoplije preporučuje onima koji pate od angine pektoris. Neprijatan svrab u predelu rodnice otklanja se ispiranjem i sedećim kupkama od hajdučke trave. Od cveta ove biljke može da se napravi veoma dobra mast protiv hemoroida.


NAČINI UPOTREBE HAJDUČICE

Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da ODSTOJI kratko vreme.
Tinktura od hajdučke trave: cvetovima hajdučke trave, ubranim na suncu, do grlića napuniti bocu i preliti rakijom od žita, ili voćnom rakijom jačine 38-40%, te na suncu ili blizu izvora toplote ostaviti 14 dana.
Mast od hajdučke trave: dobro ugrejati 90 g neosoljenog maslaca ili svinjske masti i dodati 15 g svežeg isitnjenog cveta hajdučke trave i 15 g sitno nasečenih listova maline. Pustiti da baci dva do tri ključa, promešati i skloniti sa vatre. Sledećeg dana masu zagrejati, procediti kroz platno i njome napuniti pripremljene čiste tegle. Mast čuvati u frižideru!
Sedeća kupka: 100 ghajdučke trave (cele biljke) preko noći ostaviti u hladnoj vodi, sledećeg dana zagrevati dok ne provri a potom dodati vodi za kupanje