ISHRANAVoćeZDRAVLJE

Crvene protiv običnih narandži + RECEPT

Jeste li ikad razmišljali o tome koje su narandže zdravije, one obične koje češće koristimo ili one nešto drugačije koje su unutra crvene? Saznajte više u nastavku teksta.


Crvene pomarandže baš kao i obične narandže potiču iz porodice citrusa, obično se koriste na isti način, ali im je ukus, izgled kao i nutritivna vrednost poprilično različita. Kad je u pitanju izgled kora obične narandže je nešto deblja, a glavna razlika je u boji mesa koje je kod crvene narandže jarko crveno.

Ukusi i upotreba

Crvene narandže u odnosu na ove obične imaju specifičan ukus, manje su kisele i u pojedinim slučajevima naziru se arome bobičastog voća poput borovnica i jagoda. Više se upotrebljavaju za pravljenje soka nego za konzumaciju.

Nutritivna vrednost

Niti jedna vrsta narandži ne sadrži masti, holesterol, natrijum i veoma su bogate vlaknima. Sve vrste narandži, takođe sadrže mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata poput vitamna A, kalcijuma, nijacina i folata. Na prvom mestu tu je svakako vitamin C zbog kojeg ih najčešće jedemo kad smo prehlađeni ili imamo grip. Ono što je bitna razlika jeste da crvena narandža sadrži čak 40 odsto više vitamina C od obične narandže.

S druge strane, crvene narandže sadrže i znatno više flavonoida i njegovog pigmenta antocijanina koji je veoma snažan antioksidant. Flavonoidi sami po sebi preventivno deluju na pucanje krvnih sudova, raznih upala i oštećenja ćelija. Pored toga, antocijanini pospešuju efektivnost vitamina C u organizmu.

Po svemu ovome dalo bi se zaključiti da su obe vrte narandži veoma zdrave i hranjive, ali da su crvene možda mrvicu bolji izbor i trebalo bi da ih što više koristite posebno sad kad su na vrhuncu sezone.

Marmelada od crvenih narandži

Potrebni sastojci:

  • 450 g narandži
  • 2 ½ šolje šećera

Pomoću veoma oštrog noža očistite narandže od kore i izvadite koštice, takođe odstranite belu opnu koja može biti gorka pa ih isecite na manje komade.

Kore i koštice stavite na pamučnu krpu zavežite u čvrst zavežljaj i ostavite sa strane.

Iseckane narandže pomešajte sa tri šolje vode, ubacite i kesicu sa ostacima pa sve ostavite u frižideru preko noći ili tri dana.

Sutradan, izvadite kesicu sa ostacima i dobro iscedite sve sokove, a voće zajedno sa tečnošću sipajte u šerpu zajedno sa šećerom. Stavite na šporet, uključite i ostavite da zakuva, zatim smanjite i ostavite da ukuva do polovine zapremine, ako želite nešto gušću marmeladu ostavite da kuva koji minut duže. Kad je marmelada dostigla željenu gustinu sa površine skinite penu i vruću sipajte u sterilne i tople teglice, stavite poklopce pa teglice kuvajte još 10 minuta u kipućoj vodi da se pasterizuju. Izvadite marmeladu iz vode i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 24 sata.