LEKOVITO BILJEZDRAVLJE

Beli oman, magijska lekovita biljka, protiv kašlja i bronhitisa

Beli oman (Inula helenium L. ), ivanjsko zelje, obratis, ovnjak, veliki koren, veliko zelje

Porodica – Asteraceae (Compositae) – složenocvetnice

Beli oman je višegodisnja biljka sa debelim kratkim, mesnatim, razgranatim korenovim sistemom. Stablo jeuspravno, izbrazdano, gusto sitnovlaknasto, pri vrhu slabo razgranato. Lišće je krupno duguljasto, neravnomerno nazubljeno, sa gornje strane naborani a sa donje sivobelo, gusto vlaknasto, u osnovi na drškama, eliptičnog do produženo jajovidog oblika, dužine do 50 cm. Listovi stabla produženo jajasti, u osnovi srcasti, gornji nasedaju i obuhvataju stablo. Glavice krupne do 8cm u prečniku, pojedinačne ili u razredjenim granama. Krajnji cvetovi jezičasti, srednji trubasti a svi su zlatno žute boje. Semenke četvrtaste, braon boje. Cveta od jula do septembra.

Stanište: Raste na vlažnim travnatim terenima, na livadama, kraj reka i potoka. Najčešće na istočnim stranama i padinama do 1000m nadmorske visine. Sreće se u južnoj i jugoistočnoj Evropi a uzgaja se skoro u celoj Evropi.

Lekoviti delovi biljke: Krtola i korenje (Radix Inulae helenii).

Sastav: Inulin oko 45%, eterično ulje 1-3%, sluzi, seskviterpenski laktoni (eudezmanolisdni – alantolakton, izoalantolakton i dihidroalantolakton), triterpeni (damaradienol, friedelin), β-sitosterol, sigmasterol, poliacetileni.

Dejstvo i korišćenje: Deluje protivupalno, Sekretolitički – pomaže i pospešuje izbacivanje šlajma i smiruje kašalj, protiv glista i parazita, antiseptično i antibakteriski i protiv gljivica, stimuliše varenje. Upotrebljava se kod bronhitisa, astme i hronične obstruktivne bolesti pluća.

Preporučuje se rekovalescentima iznemoglih od dugih bolesti takozvano omanovo vino kao efikasno sredstvo za toniziranje organizma i poboljšavanje apetita.

Usitnjeno korenje belog omana se stavlja u ulje u odnosu 1:10 i uspešno se koristi kod koprivnjače i rana.

Korenje belog omana nalazi i primenu prehrambenoj industriji, konzerviranju, konditorskoj i industriji pića (likeri). Posebno kod pripreme absenta.

Upotreba:

  • Dve kafene kašike usitnjenog korena se stavljaju u 200ml vode u trajanju od 10 časova (hladna ekstrakcija – najbolje kada se nakisne uveče da prestoji preko noći za sutradan), nakon toga se procedi i to je doza za celi dan.
  • Drugi način pripreme: od 5 – 10g usitnjene droge, kuvaju se u 400ml vode dok se količina vode ne prepolovi (topla ekstrakcija). Kada se ohladi, procedi se i pije se od njega po jedna supena kašika na dva časa.
  • Čaj od korena se koristi za iritirajuci kašalj, kod bronhitisa, astme, problema sa gornjim disajnim putevima ili kao pomoćno sredstvo za varenje.
  • Čaj od cvetova se koristi kod gadljivosti, povraćanja ili kašlja sa obilnim sekretom. U kombinaciji sa sladićem (Glycyrrhiza glabra) pomaže kod smanjenja povraćanja, nadimanja stomaka, gasova i povraćanja sluzi.
  • Tinktura se koristi kod bronhitisa ili hroničnih problema sa disajnim putevima a može se kombinovati sa tinkturom Majkine dušice čime se pojačava efekat.
  • Sirupi se prave od čajeva korena ili cvetova i koriste se kod kašlja.
  • Rastvori za ispiranje se pripremaju od čajeva ili razredjenih tinktura a primenjuju se kod neuralgija lica ili drugih neuralgija, fleka, bubuljica i akni lica, kod gihta, hemoroida, svraba i svrabnih osipa, ekcema, bolova u zglobovima, gnojnih rana čireva i krasta, išijasa.
  • Ulje belog omana koristi se za: hronični bronhitis, magarećci kašalj, resppiratorne i crevne upale, hronične dijareje.