Naslovna / Ishrana / VOĆE I POVRĆE – hrana za pobednike
Variety of fresh fruit and vegetables

VOĆE I POVRĆE – hrana za pobednike

Variety of fresh fruit and vegetablesOvaj post je naročito namenjen svima onima koji su celoga života čekali ovakav izazov, a do sada nisu upuštali u avanturu ishrane presnom hranom.

Prvo vam čestitam što ste prihvatili izazov i rešili da obradujete svoj organizam gomilom hranljivih sastojaka!

1. Idite u nabavku – danas!

Otidite do najbliže pijace ili piljarnice i nakupujte gomile i gomile svog omiljenog voća i povrća. Slobodno preterajte s količinom – to je hrana koju ćete jesti dva dana!

2. Kupujte zrelo – jer će šećere iz takvih voćki i povrćki vaš organizam brzo razgraditi u gomilu energije, što ćete odmah osetiti!

3. Planirajte dan: lakše će vam biti ako isplanirate obroke unapred. Ako ćete veći deo dana provesti van kuće, na poslu ili na fakultetu možete naseckati ukusnu salatu i poneti je u činiji zajedno sa još par banana i pomorandži. Uživajte u letu i budite kreativni!

4. Uvek ponesite više: okružite se voćem i povrćem kako biste isključili šansu da pokleknete u slučaju gladi ili pada šećera.

5. Nemojte biti gladni! Ovo je možda prvo pravilo, jer pošto većini vas organizam nije navikao na presne namirnice koje se brzo vare, možete nedugo nakon obroka osetiti glad. Ako ste gladni: jedite. Imajte u vidu da se može desiti da u toku dana pojedete do 4-5kg voća i povrća. To je u redu, ako osetite potrebu za tim. Naravno, nemojte se zatpravati bespotrebno. Osluškujte svoj organizam i on će vam već reći šta vam je potrebno

6. Oprezno sa orašastim plodovima: jedna od najčešćih grešaka koji novopečeni  sirovi vegani prave je gušenje gladi većom količinom orašastih plodova. Imajte u vidu da je šaka sirovog badema, lešnika ili oraha sasvim dovoljna za dnevni unos.

7. Pijte mnogo tečnosti: limunade, ceđena pomornadža ili grejp se mogu naći u skoro svakom kafiću i kupiti za poneti. I pored toga: pijte mnogo mnogo čiste vode!

8. Budite aktivni: živite normalno, trenirajte uobičajenim tempom, ili ako to do sad niste radili razmislite da li je ova promena ishrane baš pravi trenutak da počnete da trčite, bavite se jogom, planinarite ili isprobate neku drugu aktivnost koju ste oduvek želeli . A ako nije vreme za to, jednostavno što više šetajte i koristite stepenice umesto lifta

9. Uživajte u svojoj odluci, nemojte je se plašiti! Delite svoje utiske i recepte  i pričajte svojim prijateljima o divnom skoku energije koji osećate!

 

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...