Naslovna / Ishrana / SOKOVI od voća i povrća
fresh-juices

SOKOVI od voća i povrća

fresh-juices

 

Prirodni sokovi mogu bitno da poboljšaju zdravlje . Ukoliko želite da izvučete maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbuje. Prirodnim cećenjem, voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega su lakše svarljivi i brže dospevaju u ćelije. Ukoliko postoji veća potreba za biljnim vlaknima lako možete da je zadovoljite unosom integralnih žitarica, svežeg povrća i voća, ili jednostavnim dodavanjem integralnih žitarica u sveže cećeni sok.

Voće je bogato raznovrsnim hanljivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobijen cećenjem 2 šolje voća, jer koncentrovani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može da izazove značajan porast nivoa šećera u krvi. Pored toga, iscedite sok od nekoliko listova spanaća, malo šargarepe i celera (zbog raznovrsnosti, možete da dodate i cveklu ili dve). Mešanje više vrsta povrća u jednom piću obezbećuje unos većeg broja hranljivih materija i poboljšava ukus napitka.

Toplota, svetlost i vazduh ubrzavaju razgradnju hranljivih materija, zbog čega je uvek najbolje da sok popijete neposredno nakon ceđenja voća (ili povrća). U slučaju da ste napravili veću količinu soka, držite ga u zatvorenoj posudi u frižideru (ali, ne duže od 24 sata). Eksperti preporučuju da napravite dve porcije soka od povrća – jednu odmah popijte, a drugu držite u zamrzivaču, od 10 do 20 minuta (zbog očuvanja hranljivih materija), pre nego što je stavite u frižider.

Kupovni sokovi podvrgavaju se procesu pasterizacije, pri kojoj se uništava odrećena količina hranljivih materija (vitamina, minerala i enzima). Upravo zbog toga, većina proizvođača naknadno dodaje u napitke vitamine i minerale, ali stručnjaci smatraju da su ove materije najkorisnije u svojoj prirodnoj formi, jer su tada i najefikasnije. Ukoliko, ipak, niste u mogućnosti da sami pravite prirodno ceđene sokove, onda u prodavnici uvek birajte one koji nose oznaku “100 % voće”, bez dodatog šećera ili vode.Vegetable-Juice

Saveti za pripremu prirodnog soka:

1 Nabavite kvalitetan sokovnik. Izaberite onaj koji ima jak elektromotor, kao i onaj koji ima manje delova i dodataka (zbog lakšeg održavanja).

2 Obezbedite mesto na kuhinjskom pultu. Postavite sokovnik na mesto koje će omogućiti njegovu laku upotrebu.

3 Nabavite specijalnu literaturu. Ukoliko ne možete sami da osmislite recepte za pripremu ukusnih napitaka od voća i povrća, onda je najbolje da kupite knjigu recepata.

4 Neka voće i povrće bude organsko i ekološko. Najvredniji sastojci voća i povrća obično se nalaze u njihovoj kori ili ljusci. Ipak, ukoliko namirnice nisu odgajane na prirodan, organski način, morate dobro da ih operete zbog prisustva pesticida u ljusci.

5 Mislite unapred. Operite, oljuštite i iseckajte voće i povrće i držite ga i zatvorenoj posudi u frižideru (tokom noći). Na ovaj način, olakšćate sebi postupak pripreme soka.

gyumolcsok-zoldsegek

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...