Naslovna / Ishrana / SMOKVA
IMGP3185

SMOKVA

IMGP3185Smokva u sebi sadrži veliki broj vitamina, daje snagu, smanjuje bore (odličan protiv stresa) i što je najvažnije, čuva zdravlje. Bogate su kalcijumom i magnezijom čak mnogo više nego ista količina mleka. A, kada saznate njihova lekovita svojstva, biće vam jasno zbog čega su smokve toliko posebno voće . Sadrži  triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju.suve_smokve_kao_lek

Vitamini i minerali – Spomenuli smo da su smokve bogate vitaminima i mineralima mnogo više nego što mislimo.  Ovo voće u sebi sadrži vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego drugo voće ili povrće. Ova voćka obiluje kalcijem, fosforom, bakrom, kalijumom, kao i vitaminima B6, C i beta-karotenom. Poseduje i tekin koji snižava nivo holesterola u krvi, dok triptofan pomaže kod nesanice i problema sa cirkulacijom.

Visok procenat magnezijuma – Kao što znate, magnezijum je veoma bitan za naše kosti, zdravlje mozga, nervnog sistema i imunitet. On štiti naš nervni sistem od stresa. Zbog visokog sadržaja magnezijuma, smokva se preporučuje protiv PMS-a. Magnezijum leči brojne bolesti, podstiče vitalnost i zdravlje i usporava proces starenja. Bitno je spomenuti da sušene smokve imaju trostruko više magnezijuma nego obične.A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.

Sprečava rak – Smokve su pokazale  rezultate u mnogim naučnim studijama, posebno kada je reč o karcinomima prostate i kože. Takođe, smokva se preporučuje i u prevenciji raka debelog creva jer sadrži natopljiva vlakna koja nabujaju u crevima, vežući za sebe vodu i na taj način podstiiču redovno pražnjenje creva. Topljiva vlakna smokve pomažu i u prevenciji raka pluća.Sadrži 80% vode i 60% voćnog šećera , suve 67 %. Smokvu je najbolje jesti svežu .

smokva-ljubicasta-purple-fig-slika-31261203

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...