Naslovna / Ishrana / PAPRIKA ali ljuta
111

PAPRIKA ali ljuta

1-600x467

 

Sirova paprika pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

Lista bolesti na koje deluje poduža je. Paprika pomaže u uklanjanju i lečenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više  vitamina C nego limun i pomorandža. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

U paprikama ma koje vrste i veličine nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

 

 

habanero-francisca_3

 

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć jer predstavlja savršeni antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože creva.Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

Paprika ima delotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku – citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju ateroskleroze.

Veruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.

Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Osim afrodizijačkog dejstva, ovoj drevnoj lekovitoj povrćki pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave.

Jedna od najboljih biljki, a svakako najbolja za cirkulaciju, zaustavljanje krvarenja, otklanjanje bola je sigurno ljuta paprika.

Sada se postavlja pitanje, koju ljutu papriku i u kolikoj meri treba konzumirati. Navešćemo neke od vrsta ljutih paprika koje možete konzumirati: Habanero, Piri Piri, Cayenne ili neku jačine bar do 100. 000 H.U. (heat unit – jedinica jačine),kao i sve vrste domaće ljute paprike .

Možete kupiti domaću ali one obično nisu ljuće od 40.000 H.U. što neće biti dovoljno da se pokrene organizam koji je u teškom stanju. Dnevna doza ljute paprike, za početak, treba da bude 3 čajne kašičice, pa sve do 6 kašičica dnevno.

Ljuta paprika, takođe, zaustavlja krvarenje. Ono što treba da uradite kada se posečete je da mlevenu ljutu paprika stavite na ranu i ubrzo će krvarenje biti zaustavljeno.

Ukoliko imate problem sa sinusima, takođe možete koristiti ljutu papriku. Šta treba uraditi? Treba se inhalirati alevom paprikom – što ljućom.

Videćete kako će vam biti bolje posle prve terapije. Kako ćete to uraditi? Skuvajte vodu i dodajte 1 kašičicu tucane ljute paprike, onda se nagnite nad šerpu i pokrijte se peškirom.

 

Tako treba da izdržite nekoliko minuta. Možda ćete početi da kijate i biće vam teško, ali će vam zaista veoma pomoći. Ono što ljutu papriku svrstava među najbolje lekovite biljke je to što je ona u stanju da uradi neverovatne stvari za kratko vreme.

Čak se dešavalo da čovek koji doživi srčani udar bude oživljen zahvaljujući ljutoj paprici. Koja je to hemijska supstanca koja ljutu papriku čini najboljim sretstvom za cirkulaciju? To je alkaloid kapsaicin.

Nemački farmakolog, Rudolf Buchheim, 1873., i mađarski doktor, Endre Hőgyes ustanovili su da „kapscisol”  (delimično čist kapsaicin), izaziva gorući osećaj kada dođe u kontakt sa mukoznim membranama, kao i da podstiče lučenje želudačnog soka.

Kapsaicin je najzastupljeniji kapsaicinoid u ljutim paprikama. Sledeći po zastupljenosti je dihidrokapsaicin.

Upoređujući ova dva jedinjenja sa ostalim kapsaicinoidima (nordihifrokacpaicin, homodihidrokapsaicin i homokapsaicin), dobija se vrlo čudan rezultat, naime, kapsaicin i dihidroksikapsaicin su duplo potentniji u reagovanju sa nervima, kada se koristi rastvor u kom je koncentracija kapsacinoida ista kao i u paprikama (razblažen rastvor), međutim, ukoliko koristimo jako koncentrovan rastvor kapsaicinoida svaki od navedenih kapsaicinoida je podjednako potentan.

Kapsaicin se najverovatnije sintetiše u interlokularnim septama ljutih papričica. Polazne supstance za sintezu kapsaicina su dve amino kiseline, fenilalanin i valin.

Fenilalanin se transformiše u vanililamin, u putu fenil propanoida, a valin se transformiše u 8-metil-nonensku kiselinu, koja uz pomoć kapsaicin sintetaze sa vanililaminom gradi kapsaicin.

Američka asocijacija za istraživanje raka, sprovela je istraživanje u kome je dokazano da kapsaicin može da uništi ćelije raka prostate, indukujući apoptozu (ćelijsku smrt).

Istraživanja su obavljena na ljudskom tumoru prostate, koji je uzgajan u miševima. Pokazalo se da su se tumori tretirani kapsaicinom smanjili za petinu, u poređenju sa onim koji nisu tretirani nikakvim sredstvom.

Takođe, istraživanja Notingemskog Univerziteta, pokazuju da kapsaicin izaziva apoptozu(ćelijska smrt)  humanih ćelija raka pluća. Postoje istaživanja u Japanu i Kini, čiji rezultati ukazuju na to da kapsaicin deluje kao inhibitor rasta ćelija koje su odgovorne za nastanak leukemije. Takođe možemo da kažemo da ljuta paprika podstiče creva da se prazne tako da se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom.

Ako imate problema sa zdravljem, svakako vam savetujemo da počnete da jedete ljutu papriku. Ona će vam pomoći da u kratkom vremenskom periodu imate vrhunske rezultate.

9-600x429

 

 

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...