Naslovna / Ishrana / ORAS ili ORAH
zp-ishrana

ORAS ili ORAH

3687

 

Orah kao prirodni lek je simbol intelektualne snage jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak. Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

Drvo oraha potiče iz južne Evrope i centralne Azije a danas se pretežno uzgaja u Evropskim zemljama, Indiji, Kini, Japanu,Čileu, SAD i Kanadi. Može da raste i na manje plodnoj zemlji ali ipak najviše prinosa daje u vinogradarskoj zoni na umereno vlažnom zemljištu.

Plodovi oraha pristižu krajem septembra, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdravi orasi bi trebali biti svetlo smeđe boje, kompaktnog izgleda, približni po veličini, teški u ruci i bez užeglog mirisa.

Ovo koštunjavo voće je snažan izvor energije a bogato je mnoštvom vitamina, minerala i antioksidanskih materija. Redovna konzumacija oraha podiže nivo dobrog a snižava nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče koncentraciju, pamćenje i uopšte je izvrsna hrana za mozak.orah

Čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, za ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine, protiv belog pranja. Za pripremu čaja od listova oraha upotrebljavaju se sveži ili sušeni listovi a beru se dok su još mladi, tokom proleća.

Orahovo ulje kožu štiti od sunca, sprečava preterano isušivanje kože, korisno je protiv opekotina i za jačanje kose.Ulje od oraha je bogato omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vitaminima B1, B2, B3 tako da svakako spada u zdrave namirnice. Smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, dobra je preventiva protiv koronarnih bolesti i odan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. Najzdravije je ukoliko se ne zagreva pa ga treba koristiti kao preliv za salate.

 Jezgro oraha sadrži u sebi najviše ulja (55-65 %),zatim visokovrednih belančevina (15 %),isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je kalijumom, magnezijumom,fosforom, gvožđem, vitaminima B i C.
Nedozreli plodovi oraha izuzetno su bogati vitaminom C (cak 1 800miligrama askorbinske kiseline) ali se tokom sazrevanja znatno smanjuju.
Zeleni orasi se beru u julu, ukuvavaju u kompot,mermeladu i slatko ili se konzerviraju na druge načine.
Takodje, od mladih orahovih plodova se prave lekovite tinkture.
Orahovo lisće, u kome ima mnogo vitamina C, višestruko se upotrebljava za spremanje lekovitih čajeva protiv mnogih bolesti(kožnih bolesti, crevnih parazita), za pravljenje vitaminskih koncentrata …

Mleko od oraha

images (2)

Sastojci:
4 šolje vode
1 šolja oraha

Priprema:
Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati,a onda dodati preostalu tečnost i obraditi u blenderu 2 minuta.Zasladiti po želji.

 

 

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...