Naslovna / lekovite biljke / DUD moćna voćka
images

DUD moćna voćka

s-l1000Dud ili murva, pomalo je zaboravljeno, ali ukusno voće koje raste pojedinačno posađeno ili i samoniklo. U našim krajevima sreće se crna, crvena i bela sorta, dok ih u svetu ima oko sto različitih vrsta. Od svih sorti najaromatičniji je crni dud. Plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice „Morus“, čije je lišće poznato i kao hrana za svilene bube.  Dud se uzgaja i zbog odgajanja svilene bube, od čoijih čaura se pravi jedna od najtraženijih i najcenjenijih tkanina na svetu – svila.

Sastav i lekovitost duda

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabukova), vitamine C, B, K, A, i E, zatim minerale: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kao i pektine i druge korisne supstance. Dud sadrži veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje da bude nazvan „superhrana“, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U lečenju se koriste plodovi duda, ali i listovi i kora drveta.

Crni dud

Lekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice i kod ujeda buba i zmija. Sveži nedozreli plodovi duda koriste se kod lečenja dijareje, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, kao i za ispiranje kod upale grla ili usta. List crnog duda poznati je narodni lek za snižavanje i regulaciju nivoa šećera u krvi i često se dodaje čajnim mešavinama kao pomoćno lekovito sredstvo za lečenje dijabetesa.

Beli dud

Beli dud ima veliku primenu u kozmetici. Sastojak je mnogih kozmetičkih preparata za izbeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.Takođe, upotrebljava se kod spravljanja preparata za sprečavanje starenja kože, za tretman kože oko očiju, kao i za toniziranje i čišćenje lica. U lečenju se koristi slično kao i crni dud. Zabeleženo je i da povoljno deluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema.. Kad se koriste obe vrste duda, crni i beli, blagodati su brojne.

Kora duda

Još od davnih vremena gorka kora korena duda koristi se kao efikasan lek protiv crevnih parazita. Kora duda ima lekovito dejstvo kod bolesti creva, želuca, dispepsije, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobijen od kore duda upotrebljava se spolja u obliku melema za brže zarastanje rana, a čaj od kore duda koristi se za lečenje povišenog krvnog pritiska.

Lekovita svojstva duda

Zdravstvene blagodeti korišćenja duda u ishrani, zaista su brojne: dud podmlađuje organizam, deluje antiparazitarno, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, jača bubrege, čisti jetru, pomaže kod opstipacije, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome gripa i prehlade, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama sprečava nastanak sedih vlasi, ubrzava zarastanje rana, koristi se protiv visokog krvnog pritiska… Plodovi duda i kora skupljaju se od juna do oktobra, a lišće u proleće. Drvo ne napadaju nikakve štetočine niti biljn bolesti, što znači da imamo posla sa veoma vitalnom biljkom, sa gotovo čarobnim ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti sveže ili sušene. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće: od njega se mogu praviti sok, džem, sladoled, umak, koristiti se za pripremu deserta i kolača. Najbolje ga je jesti u svežem stanju.

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...