Naslovna / lekovite biljke / Dr Glog ( neuro – kardiolog)
hloh

Dr Glog ( neuro – kardiolog)

hloh

 

 Glog  je jedna od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce. Glog jača i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da može sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podići nizak u slučajevima oslabljenog srčanog mišića. Dobar je u lečenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, blagotvorno deluje u lečenju zakrečenja krvnih sudova i dobar je prirodni lek protiv angine pectoris. Drugim rečima blagotvorno deluje protiv svih srčanih oboljenja. Glog isto tako ima pozitivan učinak na smirenje nervnog sistema.Cvet i list mogu da pomognu u lečenju nervoze, nesanice, gušenja, srčanih problema, protiv visokog krvnog pritiska. Takođe, pomažu kod grčenja materice i tonusa creva , onima sa slabim nervima i ženama u predmenopauzi i u menopauzi.Dokazano je da glog zaista povećava snagu srčanog mišića, poboljšava provodljivost impulsa i smiruje lupanje srca. Dobri rezultati su postignuti i kod mladih ljudi, posebno kod srčanih nervoza.

hawthorn-berries1

Glog raste po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima. Da bi se sačuvala njegova lekovita svojstva, važno je znati šta, kako i kada brati. Do cvetova se dolazi kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Treba uzbrati cele cvasti isključivo po suvom vremenu, još bolje ako je sunčan dan i staviti ih u korpe. U što tanjem sloju zatim ih sušiti na promaji i ne prevrtati da se ne bi izlomile. Osušen cvet mora da se čuva dobro zapakovan. List se bere mlad i suši kao i cvet, dok se plodovi ubiraju kad su potpuno zreli.Plodovi su crvene boje i beru se u kasno leto kada su potpuno zreli (krajem septembra).

Glog je, inače, trnovit, razgranat i otporan grm koji raste do četiri metra. Listovi su podeljeni u tri do pet režnjeva i po obodu testerasti, a cvetovi beli, ređe malo ružičasti sakupljeni u mirisne cvasti slične štitu. Ističe se mnoštvom prašnika crvene boje. Plod je okruglasta i malo duguljasta crvena, mesnata koštunica sa jednom do tri semenke. U gloginjama ima masnog ulja, šećera, limunske, vinske i drugih kiselina, dok kora sadrži alkaloide.

Za glog postoje i druga manje poznata imena kao što su beli glog, bela drača, beli trn, glogovka, oštri trn, pasji trn, čobančica… Na našim prostorima najrasprostranjeniji je beli glog, u čijem se plodu nalazi samo jedna semenka. Njegov cvet i list najčešće se beru i prodaju pod imenom crvenog gloga.  U svetu, kao što se zna, ljudi se poslednjih decenija okreću prirodnim putevima izlečenja, a tu je, čini se, glog postao nezaobilazan.

 

Grategus-Oxycantha

Proverite takođe

rak-prostate

Rak prostate, zračenje i vijagra

  Pitanje Dragi dr Šulc, moj 61-godišnji muž je išao na zračenje pre dve godine ...